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A BILL FOR AN ACT
CONCERNING THE ABILITY OF HOMELESS YOUTH TO CONSENT TO101

SHELTER OR SHELTER SERVICES.102

Bill Summary

(Note:  This summary applies to this bill as introduced and does
not reflect any amendments that may be subsequently adopted. If this bill
passes third reading in the house of introduction, a bill summary that
applies to the reengrossed version of this bill will be available at
http://leg.colorado.gov.)

The bill allows a homeless youth who is 14 years of age or older
(youth) to consent to receiving shelter or shelter services from a licensed
homeless youth shelter. Upon receipt of such consent, a licensed
homeless youth shelter is not required to notify the youth's parent or legal
guardian or seek additional parental consent for shelter or shelter services.
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Shading denotes HOUSE amendment.  Double underlining denotes SENATE amendment.
Capital letters or bold & italic numbers indicate new material to be added to existing statute.

Dashes through the words indicate deletions from existing statute.



Be it enacted by the General Assembly of the State of Colorado:1

SECTION 1.  In Colorado Revised Statutes, 26-5-101, add (3)(q)2

as follows:3

26-5-101.  Definitions. As used in this article 5, unless the context4

otherwise requires:5

(3)  "Child welfare services" means the provision of necessary6

shelter, sustenance, and guidance to or for children who are or who, if7

such services are not provided, are likely to become neglected or8

dependent, as defined in section 19-3-102. "Child welfare services"9

includes but is not limited to:10

(q)  SERVICES THAT ADDRESS ABUSE, NEGLECT, AND11

YOUTH-IN-CONFLICT ISSUES FOR RUNAWAY, HOMELESS, AND12

UNACCOMPANIED YOUTH, AS DEFINED IN RULES PROMULGATED BY THE13

STATE DEPARTMENT PURSUANT TO SECTIONS 26-5-102 AND 26-5.7-105.14

SECTION 2.  In Colorado Revised Statutes, amend 26-5.7-10515

as follows:16

26-5.7-105.  Child care facilities - homeless youth shelters -17

authority - duties - rules. (1)  Licensed child care facilities, licensed18

homeless youth shelters, and licensed host family homes may provide19

both SHELTER AND crisis intervention, services FAMILY RECONCILIATION,20

and alternative residential services to homeless youth. HOMELESS YOUTH21

WHO ARE FIFTEEN YEARS OF AGE OR OLDER MAY CONSENT, IN WRITING, TO22

RECEIVE SUCH SHELTER AND SERVICES WITHOUT PARENTAL CONSENT23

WHEN IN ACCORDANCE WITH RULES PROMULGATED BY THE STATE24

DEPARTMENT PURSUANT TO SUBSECTION (8) OF THIS SECTION.25

(2)  Any youth admitted to a licensed child care facility, licensed26

106-2-



homeless youth shelter, or licensed host family home pursuant to this1

article ARTICLE 5.7 and who is not returned to the home of the youth's2

parent OR LEGAL GUARDIAN or is not placed in a voluntary alternative3

residential placement pursuant to section 26-5.7-107 shall reside at a4

facility, shelter, or licensed host family home described in subsection (1)5

of this section for a period not to exceed twenty-one days from the time6

of intake except as otherwise provided in this article ARTICLE 5.7. A7

licensed child care facility, licensed homeless youth shelter, or a licensed8

host family home shall make a concerted effort to achieve a reconciliation9

of the family. If a reconciliation and voluntary return of the youth have10

not been achieved within forty-eight SEVENTY-TWO hours excluding11

Saturdays, Sundays, and legal holidays, from the time of intake and the12

director of the facility or shelter, or other person in charge, does not13

consider it likely that reconciliation will be achieved within the14

twenty-one-day period, then the director of the facility or shelter, or other15

person in charge, shall provide the youth and the youth's parent OR LEGAL16

GUARDIAN with a statement identifying:17

(a)  The availability of counseling services;18

(b)  The availability of longer term residential arrangements; and19

(c)  The possibility of referral to the county department.20

(3)  The state department shall develop a written statement of the21

rights and counseling services set forth in subsection (2) of this section22

and shall distribute the statement to each law enforcement agency,23

licensed child care facility, licensed homeless youth shelter, and licensed24

host family home. Each law enforcement officer taking a youth into25

custody pursuant to this article ARTICLE 5.7 shall provide the youth and26

the youth's parent OR LEGAL GUARDIAN with a copy of the statement. Each27
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licensed child care facility, licensed homeless youth shelter, and licensed1

host family home shall provide each resident youth and the youth's parent2

OR LEGAL GUARDIAN with a copy of the statement.3

(4)  When a youth under fifteen years of age is admitted to a4

licensed child care facility, licensed homeless youth shelter, or licensed5

host family home, the director of the facility, shelter, or other person in6

charge shall notify the county department of the county of residence of7

the parents of the youth within seventy-two hours of the youth's8

admission.9

(5)  If the director of the facility, shelter, or other person in charge10

determines that a referral for additional services needs to be made, the11

director or other person in charge shall make the referral to the12

APPROPRIATE county of residence of the parents of the youth13

DEPARTMENT, NOTIFY THE COUNTY DEPARTMENT OF THE FACILITY'S14

RELATIONSHIP TO THE YOUTH PURSUANT TO SECTION 19-1-307 (2)(e.5)(I),15

AND NOTIFY THE COUNTY DEPARTMENT OF THE DATE WHEN THE16

TWENTY-ONE-DAY SHELTER TIME PERIOD WILL EXPIRE.17

(6)  A licensed foster care home approved as a licensed host family18

home shall not accept a homeless youth for placement under this section19

if there are any foster children currently placed in the home.20

(7)  If a youth who is at least eleven years of age but less than21

fifteen years of age has been served up to twenty-one days and returns22

again to the licensed child care facility, licensed homeless youth shelter,23

or licensed host family home after leaving the facility, shelter, or host24

home, the director of the licensed child care facility or licensed homeless25

youth shelter or other person in charge shall make a referral for services26

to the county of residence of the parents of the youth DEPARTMENT.27
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(8)  THE STATE DEPARTMENT SHALL PROMULGATE RULES FOR THE1

IMPLEMENTATION OF THIS SECTION.2

SECTION 3.  In Colorado Revised Statutes, amend 26-5.7-1063

as follows:4

26-5.7-106.  Notification. (1)  Any person who provides shelter to5

a youth without the consent of the youth's parent OR LEGAL GUARDIAN and6

after said person knows that the youth is away from the home of the7

youth's parent OR LEGAL GUARDIAN without permission shall notify the8

youth's parent, LEGAL GUARDIAN, or a law enforcement officer that the9

youth is being sheltered within twenty-four hours after shelter has been10

provided and after acquiring knowledge that the youth is away from the11

home of the youth's parent OR LEGAL GUARDIAN without permission. IF12

THE YOUTH REFUSES TO PROVIDE THE SHELTER WITH CONTACT13

INFORMATION FOR THE YOUTH'S PARENT OR LEGAL GUARDIAN, THE14

YOUTH'S PARENT OR LEGAL GUARDIAN IS DECEASED, OR THE SHELTER15

DIRECTOR OR OTHER PERSON IN CHARGE BELIEVES THAT NOTIFYING THE16

PARENT OR LEGAL GUARDIAN WOULD NOT BE IN THE YOUTH'S BEST17

INTEREST DUE TO AN IMMINENT RISK OF ABUSE OR NEGLECT BY THE18

PARENT OR LEGAL GUARDIAN, THE SHELTER SHALL NOTIFY THE19

APPROPRIATE COUNTY DEPARTMENT.20

(2)  Upon admission of a youth to a licensed child care facility or21

licensed homeless youth shelter pursuant to this article ARTICLE 5.7, the22

facility or shelter shall:23

(a)  Immediately Notify the youth's parent, LEGAL GUARDIAN, OR24

APPROPRIATE COUNTY DEPARTMENT of the youth's whereabouts, physical25

and emotional condition, and the circumstances surrounding the youth's26

placement WITHIN TWENTY-FOUR HOURS;27
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(b)  Notify the youth's parent OR LEGAL GUARDIAN that it is the1

paramount concern of the facility or shelter to achieve a reconciliation2

between the parent OR LEGAL GUARDIAN and the youth, to reunify the3

family, and to inform the parent OR LEGAL GUARDIAN about the4

AVAILABLE alternatives; that are available;5

(c)  Arrange transportation for the youth to the residence of the6

youth's parent OR LEGAL GUARDIAN when the youth and the parent OR7

LEGAL GUARDIAN agree that the youth shall return to the home of the8

youth's parent OR LEGAL GUARDIAN. The parent OR LEGAL GUARDIAN shall9

reimburse the party who paid for the transportation costs to the extent of10

the parent's OR LEGAL GUARDIAN'S ability.11

(d)  Arrange transportation for the youth to an alternative12

residential placement facility when the youth and the youth's parent OR13

LEGAL GUARDIAN agree to such placement. The parent OR LEGAL14

GUARDIAN shall reimburse the appropriate person for transportation costs15

to the extent of the parent's OR LEGAL GUARDIAN'S ability.16

SECTION 4.  Act subject to petition - effective date. This act17

takes effect at 12:01 a.m. on the day following the expiration of the18

ninety-day period after final adjournment of the general assembly (August19

5, 2020, if adjournment sine die is on May 6, 2020); except that, if a20

referendum petition is filed pursuant to section 1 (3) of article V of the21

state constitution against this act or an item, section, or part of this act22

within such period, then the act, item, section, or part will not take effect23

unless approved by the people at the general election to be held in24

November 2020 and, in such case, will take effect on the date of the25

official declaration of the vote thereon by the governor.26
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